کولر گازی بدلیل نقش مهمی که در صنعت تهویه دارد بسیار محبوب است. این کولرها میتوانند بسرعت دمای اتاق را کاهش داده و بحد مطلوب برسانند. برعکس کولرهای آبی این کولرها رطوبت محیط را افزایش نمیدهند و در برخی شرایط اقلیمی این مورد بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل است که کولرهای گازی سالهاست در مناطق شرجی استفاده می شوند.
چگونگی ایجاد سرما در بسیاری از وسایل سرما ساز مشابه است . در واقع در بسیاری از این وسایل نظیر کولر ، یخچال ، آبسرد کن و … با افزایش فشار و تبدیل گاز به مایع و بالعکس سرما ایجاد میشود.
شاید بتوان گفت که تنها تفاوت با این وسایل نحوه خنک کردن کندانسور یا همان رادیاتور است . بطوری که در کولر گازی با دمیدن هوا برروی رادیاتور گرما از آن گرفته میشود اما در یخچال با دمیدن بر روی اواپراتور هوای خنک ایجاد میشود. کولرهای گازی معمولا در دو مدل ساخته می شوند :
1 – کولرهای گازی یک تکه :
– کولرهای پرتابل : این کولرها قابل حمل و یک تکه هستند و از طریق یک لوله گرما را به بیرون منتقل می کنند.
– کولرهای پنجره ای : این کولرها در داخل قاب پنجره قرار میگیرند.
2 – کولرهای گازی دوتکه یا اسپلیت
نظیر کولرهای گازی دیواری یا ایستاده کولرهای گازی همانند بسیاری از وسایل از قسمت های مختلفی ساخته شده اند. این قسمت ها شامل :
1 – قسمت الکتریکی
قسمت الکتریکی خود شامل قسمتهایی چون دوشاخه ، سیمهای رابط ، خازن ، رله بار زیاد (اورلود) ، رله راه انداز ترموستات ، کلید چند وضعیتی (کلید فن) ، کلید اصلی کولر و کنترل از راه دور (در کولرهای دو تکه) می باشد. درکولرهای گازی از یک خازن و در بعضی از کولرها از دو خازن به منظور ایجاد گشتاور راه اندازی کمپرسور استفاده می شود. شکل متداول بکارگیری خازن به این صورت است که یک خازن برای راه اندازی موتورفن (پروانه) و یک خازن برای راه اندازی کمپرسور مورد استفاده قرار میگیرد. ظرفیت این خازنها در کولرهای مختلف متفاوت است.
2 – قسمت مکانیکی
اجزای مکانیکی کولر گازی با اندکی تفاوت ، درست مثل قطعات مکانیکی یخچال میباشد از آن جمله میتوان به قطعاتی مانند کمپرسور ، کندانسور (رادیاتور) ، اواپراتور ، فیلتر (درایر) ، پروانه اواپراتور ، لوله مویین (کاپیلاری) ، سینی زیر کولر ، خروجی هوا و فیلتر خروجی هوا اشاره کرد.